Ketogén életmód minimális szénhidráttal

Keto élet

Keto élet

Keto mézeskalács méz nélkül

2019. december 20. - Zsikee

150 g mandulaliszt vagy darált mandula

1 tk sütőpor

1,5 ek mézes fűszerkeverék

1,5 ek őrölt lenmag

75 g tej vagy mandulatej

110 g eritrit vagy más édesítő

fél citrom és fél narancs héja

1,5 tk cukormentes lekvár

50 g víz

50 g cukormentes csokoládé

Minden hozzávalót kimérünk, kivéve a csokoládét. Jól összekeverjük. Sütőpapírra borítjuk és egy másik sütőpapírral lefedve kézzel szépen kilapítjuk 3-4 mm vastagra. 160 fokon 15 percig sütjük, majd 150 fokon még 10 percig szárítjuk. Sütőrácsra helyezzük és ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Kis süti szaggatóval formákat szaggathatunk belőle, vagy csíkokra is vághatjuk. Olvasztott csokoládéval meglocsolhatjuk a végén. Hagyjuk száradni legalább egy napot ha lehet akkor, hűvös helyen, de ne hűtőszekrényben. Jobb lesz a textúrája a "mézeskalácsnak".

A lehulló "mézeskalács" darabokat, amik a szaggatás után maradtak, belemorzsoltam egy tálkába, meglocsolgattam mandula aromás tejszínes kávéval, majd mascarponéból, habtejszínből és folyékony édesítőből készítettem rá egy krémet, végül megszórtam kakaóporral. Kész is a hamis tiramisu.

keto_mezeskalacs.jpg

Szaloncukor

Mandulás: 50 g darált mandula, mandula aroma, folyékony édesítőszer és annyi víz, hogy villával egy golyózható masszát kapjunk. Kiskanál segítségével szaloncukor méretű és alakú kis rudakat készítünk és vajjal egybe olvasztott cukormentes csokoládéba mártogatjuk őket.
Kakaós - kókuszos:
50 g darált kókuszreszelék, 20 g kakaópor, rumaroma, folyékony édesítőszer, és annyi víz, hogy villával egy golyózható egynemű masszát kapjunk. Kiskanál segítségével szaloncukor alakú és méretű rudakat készítünk és vajjal egybe olvasztott cukormentes csokoládéval bevonjuk őket. Megszórjuk kókuszreszelékkel.
Hűtőben hagyjuk dermedni. Ha már jó a csoki, akkor csomagoljuk. Hűtőben kell tárolni, mert a csoki könnyen megolvad rajta.
szaloncukor.jpg

Rakott darált hús

1 kg darált hús, só, bors, petrezselyem, 10 dkg sajt, fél liter tejföl, 6 db főtt tojás, 10 dkg sonka, kevés kókuszzsír.

A darált húst egy mély, nagy serpenyőben a kókuszzsíron megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyemmel.

A sajtot lereszeljük és elkeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk.

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy magasfalú tepsibe letesszük a pirított darált hús felét, rálocsoljuk a sajttal elkevert tejföl felét, ráterítjük a sonkaszeleteket, a főtt tojás karikákat és beborítjuk a darált hússal, Meglocsoljuk a tetejét a sajtos tejföllel és sütőben pirosra sütjük.

 rakott_daralt_hus.jpg

 

süti beállítások módosítása