Ketogén életmód minimális szénhidráttal

Keto élet

Keto élet

Finom keto zsemle a kedvenc :D

2020. február 23. - Zsikee

Sziasztok.

Tegnap annyira finom zsemlét csináltam, hogy az valami álom! 

Hozzávalók: 45 g lenmagliszt (+ 2 ek), 25 g szezámmagliszt (+ 2 ek), 7 g sütőpor, 4 tojás, 125 g mascarpone vagy egyéb krémsajt, só.

A tojásokat felütöttem a turmixkehelybe, belekanalaztam a mascarponét, majd jó alaposan összeturmixoltam. Hozzáadagoltam a lenmaglisztet, a szezámlisztet és a sütőport, sóztam és villa segítségével jó alaposan összedolgoztam. 10 percig pihentettem.Sajnos így elég folyós lett, így adagoltam még hozzá 2-2 evőkanál lisztet, de sajnos így sem szívta meg magát. Sütőpapíros tepsibe kanalaztam, úgy számoltam, hogy egy adag zsemle 2 evőkanálnyi keverék lesz. Így 6 adag massza lett. 180 fokon 30 percig sütöttem szép barnára. Valami isteni finom lett.

Szóval az eredeti recept ír útifűmaghéjat, sajnos nem tudom enni, mert fáj tőle a gyomrom több napig is. Számomra ez a recept elfogadható, elég lapos lett a zsemle, de szépen morzsolódás nélkül félbe tudom vágni és finom kívülről már-már ropogós zsemle lett belőle a szendvicsemnek  Legközelebb megpróbálom beleönteni sütőpapíros tepsibe és elkenni, és egyben megsütni, úgy fel lehet kockázni a végén szendvicsnek. Vagy gondolkodtam azon a megoldáson is, hogy kivajazott muffin formába lehetne adagolni evőkanalanként és úgy megsütni, lehet úgy a formatartás miatt magasabb lenne a zsemle.

Délután teszek fel fotót a szendvicsemről, ha meg nem eszem előtte 

A képen a következők lehetnek: étel és belső tér, , szöveg, amely így szól: „Zsikee”

Zellerből zsemle

 

Hozzávalók: 85 dkg zellergumó (tisztítva 65 dkg), 2 tojás, 1 nagy marék sajt reszelve, só, őrölt bors, szárított petrezselyem, 10 dkg szezámliszt vagy darált szezámmag.

A zellergumót megpucoljuk, kb. 20 dkg lesz a hulladék, így 65 dkg tiszta zellerrel számolunk. A megpucolt zellert aprítógépben felaprítjuk. Egy nagy mikrózható tálba tesszük. Mikróhullámú sütőben 5-6 percig "pároljuk". Félretesszük picit hűlni. Lereszeljük a sajtot, én most Trappista sajtot reszeltem. A szezámmagot megdaráljuk, hozzáöntjük a zellerhez. Hozzáütjük a két tojást, beledobjuk a reszelt trappista sajtot, de félreteszünk 2-3 evőkanálnyit a tetejére, fűszerezzük sóval, borssal, szárított petrezselyemmel és az egészet jó alaposan kézzel összegyúrjuk. 

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütőpapíros gáztepsire adagoljuk a zelleres masszát, kb. egy maréknyi adagot kiszedünk és zsemle formára igazítjuk a két kezünk között. Nekem 9 darab lett. Reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőbe toljuk. 35 perc alatt sült szép aranysárgára a teteje és az oldala is. Az alja szép barna lett és elsőre puhának tűnik, de ahogy kihűl, és a sajt megdermed benne, nagyon jó állaga lesz. Nem hullik, nem morzsolódik, teljesen jó szendvics alap. Lehet hamburger, lehet sima szendvics, de magában is isteni finom!

Tápanyag összetétel: 9 db: 1420 kcal, fehérje 77, ch 51, zsír 93.

1 db: 158 kcal, fehérje 8,5; ch 5,6; zsír 10,3 g.

zellerbol_zsemle.jpg

zellerbol_zsemle_2.jpg

süti beállítások módosítása