Ketogén életmód minimális szénhidráttal

Keto élet

Keto élet

Tejfölös-sajtos csirkemell

2019. szeptember 08. - Zsikee

Hozzávalók: 2 egész csirkemell felszeletelve, só, őrölt bors, 5 ek. olívaolaj, 5 tk. fűszerpaprika, 300 g tejföl, 30 dkg reszelt sajt, 1 csokor petrezselyem.

 

A szeleteket sózzuk, borsozzuk. Olajat megmelegítjük grillserpenyőben, a csirkemelleket megsütjük benne. Egy sütőedényben szépen elrendezzük a megsütött csirkemell szeleteket, megöntözzük a visszamaradt olajjal a serpenyőből, megszórjuk fűszerpaprikával, tejföllel lekenjük a húsokat és megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokon sütjük 10 percig, hogy a sajt szépen ráolvadjon. 1 csokor petrezselymet apróra vágunk és szépen megszórjuk a húsokat. 

Jó nagy adag salátával fenséges. 

Saláta tekercsek

Hozzávalók:

4 db jégsaláta levél, 10 dkg magas hústartalmú felvágott, 3 dkg szeletelt szalámi, fél camembert sajt, 3 főtt tojás.

A jégsaláta levélbe helyezek 1-2 szelet felvágottat, rá 3-4 szelet szalámit és egy szelet camembet sajtot, majd feltekerem. A főtt tojásokat mellé eszem köretként :) 

Ez a mai ebédem. Szerintem elég lesz ;) 

img_20190908_163155.jpg

 

Fűszeres csirkesonka

60 dkg csirkemellfile, só, bors, fokhagymapor, őrölt kömény, chilipor, fűszerpaprika, 

A csirkemellfiléből nagy nyitott szeleteket vágunk és kiklopfoljuk, megsózzuk, őrölt borssal, őrölt köménnyel, chiliporral, fokhagymaporral, fűszerpaprikával megszórjuk, jól beledörzsöljük a fűszereket. Egy kis tálba tesszük a husikat egymásra és Folpackkal letakarva 12 órára hűtőbe tesszük. Utána kiterítjük a húsokat egymás tetejére a Folpackra és szorosan feltekerjük. Becsomagoljuk a Folpackba légmentesen. A végeit jól betekerjük. Fazékba tesszük, vízzel felöntjük és forrástól számítva 1-1,5 órát főzzük. Kihűtjük és hűtőben pihentetjük, csak azután szeleteljük fel. Nagyon finom, ha hagyjuk elég ideig hűlni, akkor nem esik szét. Szendvicsnek salátalevélbe vagy uborkaszeletre, kaliforniai paprikába kiváló. 

Felhőkenyér

Hozzávalók: 3 tojás, 1 kanál habtejszín, 3 ek krémsajt, pici só.

A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét a habtejszínnel és a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat 3 ek. krémsajttal habverő segítségével habosra keverjük. A két keveréket óvatosan egyneművé keverjük, úgy, hogy lehetőleg ne törjük össze a fehérje habot. Sütőpapíros tepsibe adagoljuk. Ha kis korong méretűeket szeretnénk, akkor fagyis kanállal adagoljuk, ha zsemleszerű végeredményt szeretnénk, akkor pedig 2 evőkanállal tegyünk egymás tetejére és úgy süssük meg. Általában 6 db zsemle lesz belőle. 150 fokos sütőben sütjük 15-20 percig. Frissen fogyasztva nagyon finom. Hűtőben 2-3 napig eláll zárható dobozban, de érdemes újramelegíteni fogyasztás előtt, mert hideg rántotta íze van másnaposan. 

Lecsós zöldbab húsgombóccal

Hozzávalók: 1/2 kg lecsópaprika, 2 szem paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, fűszerpaprika, 40 dkg zöldbab, 1/2 kg darált hús, 1 tojás, zöldpetrezselyem apróra vágva. 

Pörkölt alapot készítek. A vöröshagymát apróra vágom, kevés kókuszzsíron elkezdem üvegesre pirítani sóval. Mikor aranybarna, hozzáadom a paradicsomokat kockára vágva, majd a tűzről levéve hozzákeverem a fűszerpaprikát. Hozzáadom a szeletkékre vágott lecsópaprikát is, jól összekeverem, belekeverem a zöldbabot is. Felöntöm annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Kb. az étel teteje alatt 1 ujjnyival. Lefedem és hagyom 10-15 percig párolódni. Addig elkészítem a húsgombócokat. A darált húst egy tálban elkeverem 1 tojással, sóval, borssal, aprított zöldpetrezselyemmel és ha megfőtt a lecsós zöldbab, akkor diónyi gombócokat készítek, és beleteszem a forró lébe. Óvatosan beleforgatom, hogy a hús legyen alul és a kész lecsó fedje be a gombócokat. Kb. 20 perc főzés után megkóstolom, ha kell utóízesítem és kész. 

 img_20190907_213504.jpg

Ketogén palacsinta fehérjeporral

Hozzávalók: 4 db tojás, 4 ek. víz, pici édesítőszer (én ezt kihagytam, mert a fehérjepor édesítőszeres és full édes), 5 g fehérjepor, 1 ek kókuszolaj a sütéshez.

Felütjük a 4 tojást egy közepes tálba, habverővel felverjük, hozzáadjuk a fehérjeport és alaposan elkeverjük csomómentesre, majd hozzá adagoljuk a 4 ek vizet is. Homogén legyen, de ne legyen nagyon habos. Forró kókuszolajban kisütjük. Tetszőleges töltelékkel megtöltjük. Nekem semmi nem hiányzott bele, mert sütis-tejszínes fehérjeporral készítettem, én egy kis fahéjas tejföllel tálaltam :)

palacsinta_feherjebol_kicsi.jpg

süti beállítások módosítása