Ketogén életmód minimális szénhidráttal

Keto élet

Keto élet

Sajtos cukkinifalatok

2019. szeptember 09. - Zsikee

Hozzávalók:

4 db kisebb cukkini, 1/3 csésze reszelt sajt, 1 tk fokhagymapor, 1 mk bors, fél tk só, 1 tojás, 

A cukkinit kis lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk és tiszta konyharuhába téve jól kinyomjuk a levét. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, fokhagymaport, sót, bors és a tojást. Jól elkeverjük és egymáshoz nyomkodjuk. Sütőpapíros tepsibe terítjük és 220 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. A széleket körbe levágjuk, hogy egyenes téglalapot kapjunk. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal és még 10 percig sütjük 175 fokon. Félbevágjuk és 6 csíkot vágunk belőle (összesen 12 csík lesz).  Paradicsomszószba mártogatva nagyon finom. 

Sajtchips

Hozzávalók:

1 csésze reszelt sajt, szárított bazsalikom.

A reszelt sajtból 1-1 csipetet teszünk sütőpapíros tepsire, 1 csipet szárított bazsalikommal megszórjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük. Paradicsomszósszal, fokhagymás tejföllel kiváló rágcsálni való egy esős délután a tévé mellé :) 

img_20191011_120358.jpg

Paradicsomos pesztós uborka szendvics

Hozzávalók:

1 közepes fürtös uborka, fél zacskó mozzarella golyó, 2 tk zöld pesztó, néhány szelet paradicsom.  

Az uborka két végét levágjuk, félbevágjuk hosszában, magját kikaparjuk. Zöld pesztóval megkenjük mindkét uborka belsejét. Az egyik uborkába mozzarella golyókat teszünk egymás mellé, a másik uborkába paradicsom szeleteket teszünk. A két fél uborkát egymásba fordítjuk és kész is van a szendvics :)

Sajtos kenyér rúd

Hozzávalók: 

3/4 csésze reszelt mozzarella vagy trappista sajt, 6-8 dkg krémsajt, 1/3 csésze mandulaliszt vagy kókuszliszt, 2 tk sütőpor, 1/4 tk fokhagymapor, fél tk olasz fűszerkeverék, 1 tojás, fél csésze cheddar sajt, 

A reszelt sajtot a krémsajttal mikróban 1 percig melegítjük. A lisztet a sütőporral, a fokhagymaporral, az olasz fűszerkeverékkel és a tojással elkeverjük, hozzáadjuk az olvasztott sajtokat. Egynemű masszává keverjük és adunk még hozzá fél csésze cheddar sajtot. Jól összekeverjük. Hűtőben letakarva 30 percig pihentetjük. Mandula vagy kókusz lisztet szórunk egy deszkára. A masszát 4 felé vágjuk és hosszúkás rudakat gyúrunk belőle. Megszórjuk olasz fűszerkeverékkel és reszelt sajttal és előmelegített sütőben 220 fokon 10-12 percig sütjük. Paradicsomszószba mártogatva nagyon finom. 

Felhő chips

Hozzávalók:

4 tojás fehérje, 1 tk fokhagymapor, 2 tk petrezselyem, só, bors, 1/2 csésze reszelt sajt

A tojásfehérjét a fokhagymaporral, a petrezselyemmel, sóval és borssal habosra keverjük. Mini muffin formát olajjal kikenünk, és habos tojásfehérjéből kb. 1 evőkanálnyit öntünk az aljára. A reszelt sajtból 1-1 csipetet teszünk a tojásfehérjék tetejére. 200 fokos sütőben 12-15 percig sütjük. 

 

Sajtszószos húsos karfiol

Hozzávalók:

1/2 kg darált hús, 1/2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 tojás, 1/2 mk őrölt bors, só, 1 ek petrezselyem apróra vágva és 1 csipet szerecsendió őrölve, 1 fej karfiol, 2 ek vaj, 2 ek mandulaliszt, 2 és fél csésze tej, 1/2 csésze reszelt sajt. 

A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, a tojást, a petrezselymet apróra vágva, őrölt borsot, egy csipet szerecsendiót és a sót. Jól összekeverjük. 

1 fej karfiolt megszabadítunk a zöld torzsájától. Sós, lobogó vízben 8-10 percig főzzük. Leszűrjük. A darált húsos masszát a szárak közé nyomkodjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük fejre állítva és alufóliával jól letakarjuk. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. 

2 evőkanál vajat melegítünk serpenyőben. 2 evőkanál mandulaliszttel elkeverjük. 2 és fél csésze tejjel felöntjük. 1/2 csésze reszelt sajtot keverünk bele, sózzuk, borsozzuk, habverővel simára keverjük. A karfiolt megfordítjuk, hogy a talpán álljon és a sajtos szósszal nyakon öntjük, hogy mindenhol jól befedje a karfiolt. Megszórjuk még egy kis reszelt sajttal (kb. 5 dkg) és10-15 percig sütjük. Petrezselyemmel megszórjuk és szeleteljük. 

hussal_toltott_karfiol.jpg

Bolognai sajttésztával

Hozzávalók: 1 csésze mozzarella vagy trappista sajt reszelve, 1 tojás, só, bolognai mártás.

1 csésze mozzarellát mikróban felmelegítünk, hozzáütünk 1 tojást, jól elkeverjük és sütőpapíros tepsibe két sütőpapír között szétnyomkodjuk kézzel vékony tészta szélességűre. A felső réteg sütőpapírt lehúzzuk róla és éles késsel széles metélt vastagságú csíkokat vágunk belőle (kb. fél centis). Hűtőbe tesszük. Vizet forralunk sóval és a "tészta csíkokat" beledobjuk a lobogó vízbe, egyet forralunk rajta és már le is szűrjük. Bolognai mártással kitűnő ebéd vagy vacsora lehet :) 

Ratatouille - Francia lecsó

Hozzávalók:

2 db közepes padlizsánt vékony szeletekre vágunk és sütőpapíros tepsi egyik szélén eloszlatjuk. Mellé karikázunk 6 db tojásparadicsomot, majd 2 kisebb spárga tököt szintén karikára vágunk és a paradicsom szeletek mellé helyezzük, és legvégül 2 közepes cukkinit is szintén karikára vágunk és a tök mellé helyezzük a tepsi másik szélére. A szeletek fél centi vastagok legyenek kb. Egy fej vöröshagymát apró kockákra vágunk és olajban megpároljuk. 4 gerezd fokhagymát összezúzunk és a vöröshagymához keverjük, hozzáadunk 2 db piros húsú és 2 db sárga húsú paprikát apró kockákra vágva. Sózzuk, borsozzuk. Fél liter sűrített paradicsommal elkeverjük.  2 csokor bazsalikomot  csíkokra vágunk és hozzákeverjük. Kerek, magas falú tepsibe öntjük a paradicsomos szószt, és a zöldségekkel mindegyikből 1-1-et egymás mellé téve (1 padlizsán, 1 paradicsom, 1 tök, 1 cukkini és így tovább) körbe szépen kitesszük a szósz tetejét. Sózzuk, borsozzuk. 

2 csokor bazsalikomot apróra vágunk, 2 gerezd fokhagymát összezúzunk és a bazsalikomhoz adjuk, 2 csokor kaprot összevágunk, és szintén hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, 4 kanál olajjal elkeverjük. Ezzel az olajas keverékkel meglocsoljuk a zöldségek tetejét. Alufóliával lefedjük 190 fokra előmelegített sütőben 1 óra hosszat sütjük.  Sült vagy grillezett hús mellé, grill sajttal nagyon finom ebéd :) 

Citromos, sajtos, fokhagymás csirke

Hozzávalók: 

1 tojás, citromlé, 4 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors, 4 fél csirkemellfilé, mandulaliszt, reszelt sajt, olajspriccelővel pár fújás, zellergumó megpucolva és 1x1 centis kockákra vágva, zöld színű zöldbab, vaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma.

 

A tojást felütjük egy tálba, belecsavarjuk egy citrom levét, fokhagymát összezúzzuk, hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. Jól elkeverjük. A csirkemell filéket beleforgatjuk a keverékbe és letakarva pihentetjük. Egy tálkába teszünk mandulalisztet és reszelt sajtot. Jól elkeverjük. Beleforgatjuk a csirkemelleket, majd magas falú tepsi közepére tesszük egymás mellé. Olajjal megspricceljük. A hús egyik felére jöhet a zeller kockákra vágva, a másik felére pedig a zöld színű zöldbab. Vajat olvasztunk, 2 gerezd fokhagymát belezúzunk, sózzuk és megöntözzük a vajas keverékkel a zöldségeket, alaposan összeforgatjuk. Előmelegített sütőben 160 fokon először lefedve 20-30 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak, aztán 180 fokon pirosra pirítjuk fedő nélkül. 

süti beállítások módosítása