Ketogén életmód minimális szénhidráttal

Keto élet

Keto élet

Darált húsos muffin

2019. szeptember 20. - Zsikee

Hozzávalók: fél kiló darált hús, só, bors, fokhagyma só, vöröshagyma fűszersó, fűszerpaprika, petrezselyem, 6 tojás, 5 dkg piros húsú paprika, 2 dkg reszelt sajt, újhagyma vagy petrezselyem. 

A darált húst elkeverjük a fűszerekkel. Tojás nagyságú adag húsmasszával kibéleljük egy muffin forma mélyedéseit. 6 tojást felütünk egy kiöntős edénybe, sózzuk, borsozzuk és a húsmassza tetejére öntjük, hogy 3/4-ig legyen. 3 muffin tetejét megszórjuk reszelt sajttal, 3 tetejére kockázott piros paprikát szórunk, 3 tetejére pedig petrezselymet vagy újhagymát. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. 

 Nem érhető el leírás a fényképhez.

Avokádó tojás

Hozzávalók: 2 avokádó, 4 tojás, só, bors, pirított bacon, aszalt paradicsom, reszelt sajt.

Az avokádókat félbevágjuk, magját eltávolítjuk. Sütőlemezre tesszük és kanállal nagyítunk a mag helyén és beleütünk 1-1 tojást. Sózzuk, borsozzuk, pirított bacont szórunk az egyikbe, aszalt paradicsomot a másikba, a harmadikra reszelt sajtot szórunk, a negyedik üresen marad. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. 

Karfiol quiche

Hozzávalók: 1 fej karfiol, 1 tojás, fél csésze reszelt sajt, 1 tk fokhagymasó, só, 5 tojás, 1 csésze tej, fél csésze feta sajt, fél csésze zöld spárga, só, bors, pici vaj, 4 csésze friss spenót levél, újhagyma. 

A karfiolt aprítógépben morzsásra aprítjuk, 5 percre mikróba tesszük és kihűtjük. Tiszta konyharuhán keresztül kinyomkodjuk a levét. Kiborítjuk egy tálba, hozzáadunk egy tojást, fél csésze reszelt sajtot, egy teáskanál fokhagymasót, pici sót, és jól összekeverjük. Egy cakkos szélű formába (quiche forma) nyomkodjuk, úgy hogy a szélére is kerüljön. 220 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt elősütjük.

5 tojást 1 csésze tejjel, fél csésze feta sajttal, sóval, őrölt borssal elkeverünk. Serpenyőben vajat olvasztunk és fél csésze centis darabokra vágott zöld spárgát adunk hozzá. Majd beleszórunk 4 csésze friss spenótot, és addig sütjük, amíg a spenót összefonnyad. Az elősütött tésztán eloszlatjuk a spárgás, spenótos keveréket, felöntjük a tojással. Megszórjuk 1/4 csésze karikázott újhagymával, és 190 fokra melegített sütőben 45 percig sütjük. Szépen szeletelhető. 

Mandulalisztes keto kenyér

Hozzávalók: 8 tojás, 1/3-ad csésze olaj, 2 csésze mandula liszt, 1 tk sütőpor, só. 

6 tojást szétválasztunk, + 2 egész tojást adunk a sárgájához.  A sárgájához 1/3-ad csésze olajat öntünk, habverővel habosra keverjük. Hozzáadunk 2 csésze mandula lisztet, 1 tk sütőport, sót. Simára keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A fehérje habot a tojássárgájás masszához keverjük óvatosan. Szögletes kenyérformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát. 190 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. 

Nagyon finom, rendesen szeletelhető kenyér lesz belőle. Szendvicsnek kiváló. 

Sajtos sonkás tojástekercs

Hozzávalók: 2 tojás, só, 1 ek parmezán, fél ek vaj, reszelt sajt, 3 szelet sonka, újhagyma.

A tojást felverjük a sóval és elkeverjük a parmezánnal. Fél evőkanál vajat felolvasztunk serpenyőben, beleöntjük a tojást, hogy mindenhová jusson. A közepére szórunk egy csíkba reszelt  sajtot, teszünk szintén a közepére 3 szelet sonkát, hogy végig érjen. Megszórjuk apróra vágott újhagymával és szintén teszünk rá reszelt sajtot. Lefedjük 3 percre. Kicsúsztatjuk egy tányérra. A két szélét behajtjuk és feltekerjük. 

Sütőben sült töltött paprika

Hozzávalók: 1/2 kg darált hús, 2 tojás, 1 kg tv paprika (kb. egyforma nagyságúak), só, bors, petrezselyem, fűszerpaprika, 3 maréknyi reszelt sajt, 3-4 dl tejföl, fokhagymapor. 

A paprikákat hosszában félbevágjuk, a csumáját óvatosan kivágjuk, hogy a perem megmaradjon (ne folyjon ki a töltelék belőle). Közepes méretű tepsibe tesszük a félbevágott, kicsumázott paprikákat. A darált húst összegyúrjuk a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk, szárított petrezselyemmel és fűszerpaprikával ízesítjük. Hozzáadjuk a sajt felét. Ezt a húsos masszát jól összegyúrjuk és betöltjük vele a paprikákat. A tejfölt kiöntjük egy tálkába, fokhagymaporral ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, teszünk bele szárított petrezselymet és rákanalazzuk a töltött paprikák tetejére. Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk és 40-50 percig sütjük. Megszórjuk reszelt sajttal és szép pirosra sütjük 200 fokon. 

Spenótos csirkés tökspagetti

Hozzávalók: 1/2-1 kilós spagettitök (sárga héjú), 2 db csirkemell, só, bors, kókuszolaj, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 3 csésze cherry paradicsom (apró, kis szemek), fél citrom leve, 1 csésze húsleves, 5 dkg bébi spenót, 

A tököt hosszában villával megszurkáljuk, mikróba tesszük és 5 percig főzzük. Deszkára tesszük, a villaszúrások mentén kettévágjuk, evőkanál segítségével kikaparjuk a magját. Sózzuk, borsozzuk és olajjal meglocsoljuk, majd bedörzsöljük. Vágott felével lefelé sütőtepsire tesszük és 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. 

Közben serpenyőben kókuszolajat hevítünk és 2 db csirkemellet beledobunk kockákra vágva. Megpirítjuk és kiszedjük egy tányérba. A serpenyőbe adagolunk egy kis kókuszolajat és egy fej apró kockákra vágott vöröshagymát pirítunk meg benne, 4 gerezd apróra vágott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a félbe vágott kis szemű paradicsomokat. citromlével meglocsoljuk, felöntjük a levessel és 20 percig főzzük. Vissza tesszük bele a csirkekockákat, hozzákeverjük a bébi spenótot, és amint a spenót összeesik, le is húzzuk a tűzről. 

A tököt villával szálasítjuk, és spagetti szedő kanállal kiszedjük a tök belsejéből tányérra adagolva, ráhalmozzuk a csirkés, spenótos szószt. 

Áfonyás habkrém

Ez a recept úgy született, hogy bár elég ritkán kívánom a nyalánkságot, de egyik este rám tört, hogy én most úgy, de úgy ennék valami finomságot  és eszembe jutott, hogy van a fagyasztóban áfonya!!!  Gondolkodtam, gondolkodtam és a fejemben már össze is állt a recept egy jó kis pohárkrémhez. Fotó sajnos nem készült, mert mire eszembe jutott, hogy fényképezni kellene, addigra már nem volt mit.

Hozzávalók:

5 dkg áfonya, 125 g mascarpone, 1 dl habtejszín, folyékony édesítő, pici vanília aroma és fahéj.

Az áfonyát mikróban felmelegítjük kb, 1-2 perc alatt. A tejszínt habbá verjük és a mascarponéval egynemű masszává keverjük, hozzáadjuk a folyékony édesítőt és a vanília aromát. Desszertes tálkába töltjük a habot és az áfonyát ráhalmozzuk levével együtt a tetejére. Fahéjjal megszórjuk és gyorsan bekanalazzuk.

Tejfölös-sajtos csirkecomb

Hozzávalók: 

4 db csirke felső comb és 4 db csirke alsó comb, só, bors, 3-4 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt, petrezselyem.

A csirkecombokat tepsibe rendezzük, mindkét felüket megszórjuk sóval, borssal és alaposan beledörzsöljük. Ha nagyobbak a felső combok, akkor csont mellett bevágjuk, hogy könnyebben átsüljenek. 2-2 tk kókuszolajjal meglocsoljuk mindegyiket és alufóliával lefedve 180 fokon 40-50 percig sütjük puhára. Amíg sülnek a combok a sajtot lereszeljük és a tejfölhöz keverünk sót, őrölt borsot és petrezselymet apróra vágva. A csirkecombokat  lekenjük a fűszeres tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Sütőbe visszatolva 200 fokon a sajt pirulásáig sütjük. 

Egy adag ecetes fejes salátával fejedelmi eledel :) 

img_20190916_102026.jpg

Csirkemell alapú pizza

Hozzávalók:

A pizzatésztához: 1 egész csirkemell, 15 dkg reszelt sajt, 1 tojás, só, bors, bazsalikom, petrezselyemzöld. Feltét: paradicsomszósz, 10 dkg sonka kockázva, de lehet szalámi is, 5 dkg reszelt sajt.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkemellet aprítógépben ledaráljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tojást. Sózzuk, borsozzuk és zöld fűszerekkel ízesítjük. Kivajazott tepsibe simítjuk kb. kisujjnyi vastagságban. (20 X 30 centiméteres tepsibe tettem) Betoljuk a sütőbe és 15-20 percig sütjük. (Sütőfüggő, hogy meddig kell elősütni. Ha villát beleszúrunk, akkor ne ragadjon a villára semmi, és a széleken már látszani fog, hogy összeállt a massza). Lekenjük paradicsomszósszal, és sonkakockákkal megszórjuk és mehet rá még egy kis sajt.  kb. 15 percig kell még sütni, amíg a sajt rá nem pirul. 

img_20190916_101916.jpg

süti beállítások módosítása