Ketogén életmód minimális szénhidráttal

Keto élet

Keto élet

Gyors szendvicsek

2019. szeptember 14. - Zsikee

Hozzávalók: 1 tojás, 10 g jó minőségű vaj, 1 csipet só, 1 mk sütőpor, 2-2 ek lenmagliszt, egész mogyoróliszt és szezámmagliszt. 

A vajat mikróban megolvasztjuk és hozzáütjük a tojást. Jó habosra verjük, sózzuk, hozzáadjuk a liszteket és a sütőport. Alaposan elkeverjük, és mikróba téve a legmagasabb fokozaton 1 percig sütjük. Rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni. Szépen szeletelhető. Szendvicsnek kiváló. 

Elkészítésük kb. 4 perc és kihűléssel együtt fél óra alatt meg van a szendvics. Amíg hűl a zsemle, lehet mellé szeletelni paprikát, paradicsomot, vagy nyers káposztát akár. Felvágottal, főtt tojás karikákkal, de akár hamburgerhússal is nagyon finom. 

 

lenmagos_zsemle_paprikaval_kicsi.jpglenmagos_zsemle_alufoliaban.jpg

Mit eszem kenyér és köret helyett?

Sokan értetlenkednek és kérdezgetnek, hogy Úristen, hát mit eszel, ha nem eszel pékárut??? És köretnek??? Hát se burgonya, se rizs, se tészta? Akkor mégis mit lehet enni???

Hát a válasz, hogy a pékáru szerintem felesleges plusz. Néha én is megkívánom sajnos, akkor csinálok mikrós zsemlét vagy felhőkenyeret, de igazából egyáltalán nem hiányzik! Ma csak azért hoztam magammal mikrós zsemlét, mert tegnap átaludtam a délutánt :D és másra már nem volt időm este, csak egy zsemlét összedobni. Kb. 5 perc volt. 

A mai evésem összességében így alakult: 

Reggeli: 5 dkg tepertő, 2 db főtt tojás, piros húsú kaliforniai paprika 5 dkg és 1 paradicsom. Tejes kávét ittam mellé, 1 dl tejjel. 

Ebédem: 2 db keto mikrós zsemle szendvicsnek megcsinálva, 7 dkg marhapárizsival és egy főtt tojással, mellé szintén kaliforniai paprika kb. 5 dkg. És ennyi.

Nasi: kb. 5 dkg mandula van nálam, natúr, sótlan és hideg víz :) 

Így a mai napi fogyasztásom: 1500 kalória, 63 g zsír, 11 g szénhidrát, 124 g fehérje. És jól lakok, nem kell több. 

Hát ennyire egyszerű pékáru és köret nélkül az élet! :)

 

Sajtos keksz

Hozzávalók: 1 bögre reszelt sajt (mindegy milyen, lehet trappista, ementáli, edámi, gouda, mozzarella), 1 bögre mandula liszt vagy mogyoróliszt vagy lehet vegyesen is lenmagliszttel, só, fokhagymapor, olasz fűszerkeverék.

A száraz anyagokat jól elkeverjük, a reszelt sajtot mikróban felolvasztjuk. Elkeverjük a száraz anyagokkal. Jól összegyúrjuk és sütőpapíron kinyújtjuk, majd felszeleteljük. Pici sóval és szezámmaggal megszórjuk a tetejét és 220 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. 

Karfiolszelet kenyér helyett

Hozzávalók: 

1 fej karfiol ledarálva,  3 tojás, 5 dkg reszelt sajt, snidling apróra vágva, 1 tk fűszerpaprika, só, őrölt bors, pici olaj.

A karfiolt rózsáira szedjük és aprítógépbe téve ledaráljuk karfiol nagyságúra. Hozzáütünk 3 tojást, reszelt sajtot és apróra vágott snidlinget, fűszerpaprikát adunk mellé, sózzuk, borsozzuk. Jól elkeverjük. 

 Kókuszolajat melegítünk serpenyőben. A masszát fagyi kanál segítségével adagolunk kettőt a felmelegített serpenyőbe. Húsfordító lapáttal elnyomkodjuk és négyzet alakúra formázzuk. Mindkét felét pirosra sütjük. Sonkaszeletet teszünk az egyikre, reszelt sajttal megszórjuk és rátesszük a másik szelet "kenyeret". Tányérra szedjük, zöldségekkel tálaljuk. 

Tojásmuffin baconnel

Hozzávalók:

3 tojás, 50 g magas zsírtartalmú tejföl, 50 g reszelt mozzarella vagy trappista, 10 g lenmagliszt vagy egész mogyoróliszt vagy mandulaliszt, 3 szelet bacon szalonna, petrezselyem, só, bors.

A tojásokat tálba ütjük, jó alaposan felverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a maglisztet és a 3 szelet bacon szalonnát kis kockákra vágva, tehetünk bele petrezselymet is és sót, borsot. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. majd 220 fokon még 1-2 percig pirítjuk a tetejét. 

 

Húsos kenyérlap

Hozzávalók:

10 dkg krémsajt, két csésze reszelt sajt, 5 dkg darált sült hús maradék, 3 tojás, még 5 dkg reszelt sajt, 1 tk sütőpor, só.

Krémsajtot a két csésze reszelt sajttal összeolvasztjuk mikrohullámú sütőben kb. 1 perc alatt. Hozzáadjuk a darált, sült húst, a 3 tojást, a maradék reszelt sajtot, a sütőport, és a sót. Jól elkeverjük. Sütőpapíros tepsibe simítjuk egyforma vastagságúra és megsütjük 180 fokon 12-17 perc alatt. Felszeleteljük abonett nagyságúra és felvágottal, sajttal, krémekkel szendvicsnek kiváló! :) 

Sajtos, tojásos muffin

Hozzávalók:

Olvasztott vaj vagy olajspray, 12 szelet sonka, 1 csésze reszelt sajt, 12 tojás, só, őrölt bors, petrezselyem. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és olajozzuk vagy vajazzuk ki a muffin sütő mélyedéseit. Minden mélyedést béleljünk ki egy sonkaszelettel, hintsük meg reszelt sajttal és üssünk bele egy tojást, sózzuk, borsozzuk. Süssük 12-15 percig. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. 

Húsos tojásos muffin

Hozzávalók: 

1/2 kg darált hús, só, bors, petrezselyem, fokhagymapor, újhagyma vagy vöröshagyma, tojás, reszelt sajt.

A darált húst elkeverjük sóval, borssal, petrezselyemmel, fokhagymaporral. Muffin sütő mélyedéseit kikenjük olvasztott vajjal és kibéleljük a darált hússal. Belevagdosunk újhagymát vagy sima vöröshagymát kis kockákra vágva, megszórjuk kevés reszelt sajttal és mindegyikbe ütünk egy tojást. 200 fokon sütjük 25 percig. 

Fokhagymás kenyérke

Hozzávalók: 

1 csésze reszelt mozzarella vagy trappista sajt, fél csésze őrölt mandula liszt, 2 ek krémsajt, 1 tk fokhagymapor, 1 tk sütőpor, só, 1 nagy tojás, 1 ek olvasztott vaj, 1 ek aprított petrezselyem, 1 ek reszelt sajt.

Melegítse elő a sütőt 200 fokra és egy sütőpapírral bélelt tepsit készítsünk elő. Közepes mikrózható tálba tegyük a reszelt sajtot, a mandula lisztet, a krémsajtot, a fokhagymaport, a sütőport és a csipet sót. 1 percig melegítsük a mikróban, majd adjuk hozzá a tojást. Jól keverjük el. Fél ujjnyi vastagra nyomkodjuk ovális alakban a sütőpapírra. Egy kis tálkában keverjük el az olvasztott vajat, a fokhagymaport, a petrezselymet és a reszelt sajtot. Kenjük meg a kenyérke tetejét  a keverékkel és süssük 200 fokon aranybarnára 15-17 perc alatt. 

Mini padlizsán pizza

Hozzávalók:

1 padlizsán, só, kevés olaj, 3/4 csésze paradicsomszósz, fél csésze reszelt sajt, negyed csésze bazsalikom apróra vágva, 2 tk fokhagymapor, bors, só.

A padlizsánt kisujjnyi széles karikákra vágjuk. tepsibe tesszük egymás mellé. Sózzuk, majd 20 percig állni hagyjuk. Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges nedvességet, lekenjük olajjal és 175 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. 

A paradicsomszószhoz keverünk fél csésze reszelt sajtot, negyed csésze bazsalikomot, fokhagymaport, sót, borsot. 

A megsült padlizsánszeletek tetejét megkenjük a fűszeres paradicsommal, megszórjuk reszelt sajttal és 175 fokon pár percig sütjük. 

süti beállítások módosítása