Ketogén életmód minimális szénhidráttal

Keto élet

Keto élet

Avokádó vaj

2019. november 07. - Zsikee
Hozzávalók:
1 közepes érett avokádó, 1 ek szobahőméréskletű vaj, 1/2 lime leve, só.
Az avokádót megpucoljuk, aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk az evőkanálnyi vajat, a fél lime levét és sózzuk. Összeaprítjuk, majd kis tálkába tesszük és kitűnő mártogatós lesz belőle, de kenhetjük sült padlizsánkarikákra, vagy tunkolhatunk bele uborkagerezdeket, cukkinigerezdeket, paprikát.
A kész krémet folpackba tekerve kis henger alakban betehetjük a fagyasztóba, így mindig lesz sült hús tetejére szeletelhető fűszervaj
Nem érhető el leírás a fényképhez.

Narancsos trüffeltorta

Hozzávalók:
200 g étcsokoládé cukormentes legalább 85 %-os, 100 g vaj, 100 ml tejszín, 1 narancs héja és leve, 4 tojás, 4 ek édesítőszer.
Vajazzunk ki egy kisebb tortaformát. A csokoládét törjük össze és olvasszuk meg. Adjuk hozzá a tejszínt és az édesítőszert is valamint a narancs kinyomott levét és reszelt héját. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját jól keverjük el az olvasztott csokiban, a fehérjét verjük kemény habbá. A habot óvatosan forgassuk bele a csokiba. A csokis masszát öntsük a tortaformába és 160 fokon 45 percig süssük. Ha nagyjából megszilárdult, de a közepe még remeg, az tökéletes. Hagyjuk kihűlni, majd legalább 4 órára fagyasszuk le.
Nem érhető el leírás a fényképhez.

Csirkepite

Hozzávalók:
A töltelék: 2 ek vaj, fél csésze vegyes zöldség (lehet zöldbab vagy brokkoli), negyed tk só, negyed tk bors, 2 gerezd fokhagyma, 3/4 csésze habtejszín, 1 csésze csirkeleves, 1 tk baromfi fűszer, negyed tk rozmaring, csipet kakukkfű, 2 és fél csésze főtt csirke kockázva.
A tészta: 4 és fél ek olvasztott vaj, 1/3 csésze kókuszliszt, 2 ek zsíros tejföl, 4 tojás, negyed tk só, negyed tk sütőpor, 1 csésze reszelt sajt, 1/3 csésze mozzarella sajt, 1 és fél tk petrezselyem.
A csirkehúst megfőzzük lassú tűzön. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Serpenyőben a két evőkanál vajon megpirítjuk a hagymát, vegyes zöldséget, fokhagymagerezdeket szétnyomva. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 5-10 percig pároljuk, gyakran kevergetve. Hozzáadjuk a habtejszínt, a csirkelevest, a baromfi fűszer keveréket, kakukkfüvet és rozmaringot. Pároljuk 5 percig, hogy besűrűsödjön. Lefedjük, hogy ne párologjon el a leve, különben száraz lesz. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkét. Lehűtjük.
A tésztához felolvasztjuk a vajat. Elkeverjük a tojással habverővel, sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt. Hozzákeverjük a kókuszlisztet és a sütőport, majd a reszelt sajtot.
A tölteléket kivajazott muffin formába tesszük vagy pite sütő tálba. A tésztát eloszlatjuk a tetején, ejtünk rajta 1-2 vágást, hogy a gőz távozni tudjon. Szerintem egyben is süthető egy nagy pite tálban. Süssük 15-20 percig, majd grill funkción még 1-2 percig 220 fokon, hogy a tészta szépen megbarnuljon. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Nem érhető el leírás a fényképhez.

Csirkepörc

Hozzávalók:
Sok-sok vagy inkább rengeteg csirkebőr darab (combról, mellről, hátról, bárhonnan). Úgy szoktam sokat gyűjteni, hogy ha veszek csirkehúst, akkor a bőrét leszedem, és bedobom a fagyasztóba, ha megfagyott, akkor beteszem őket egy külön zacsiba, vagy dobozba és gyűjtöm. Ha már emberes adag összegyűlt, akkor kiszedem és fagyottan serpenyőbe teszem simán zsiradék nélkül, mert amíg olvadozik, enged ki magából vizet és zsírt is bőven. Ha szép pirosra sült, akkor gyorsan sózom, mert úgy a nedvességtől még ráragad. Gyorsan elfogy, legyél szemfüles, mert lehet, hogy mire észbe kapsz, hogy sütöttél, már egy falat sem marad
Nem érhető el leírás a fényképhez.

Finom zsemle

Hozzávalók: ebből 6 db lesz, 1 db zsemle 6,7 g ch-t tartalmaz.
200 g szezámmag liszt, 8 g szezámmag, 1 zacskó sütőpor vagy 1 tk szódabikarbóna, 1 tk só, 1 ek őrölt piros paprika, 1, 5 dl hideg víz, 4 tojás felverve, 100 g kókuszzsír (felolvasztva).
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk a vizet, tojásokat 6-8 részletben, majd több részletben a kókuszzsírt. Közben mindig jól összekeverjük. Sütőt előmelegítjük 200 fokra. Ha van sütőforma, akkor abban sütjük, de ha nincs, akkor egyben is süthető kenyérformában. Ha van forma, akkor a formát kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát és 30 perc alatt megsütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, ragad e. Ha kihűlt, akkor vegyük csak ki a formából. Hűtőben 4-5 napig eláll. Nagyon finom.
Sajben Krisztina receptje a Ketogén receptek oldalról

Brokkoli krémleves

Hozzávalók:
500 g brokkoli, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 dl habtejszín, 2 dkg reszelt sajt, 5 g vaj, 1 dkg mandulapehely, 2 l víz.
A brokkolit megmossuk és a nagyon vastag torzsrészeket levágjuk. A megtisztított fokhagymát felkarikázzuk. 2 l vizet felteszünk forrni, beletesszük a fokhagymát, a sót és a brokkolit, melyet lassú tűzön puhára párolunk. Turmixgépbe töltjük, hozzáadjuk a tejszínt és a sajtot. Habosra keverjük, az előzőleg zsíradék nélkül teflonban megpirított mandulahasábokkal tálaljuk. Az elkészült krémlevesbe keverjük bele a mogyorónyi finom vajat.
Nem érhető el leírás a fényképhez.

Bolognaival töltött sajttortilla

Hozzávalók:
A tortillához reszelt sajt
A bolognait elkészítjük bolognai spagettinél szokásos módon.
A tortillához a reszelt sajtot natúr serpenyőben barnára sütjük. Beletöltjük a bolognai ragut és feltekerjük. Jégsalival, paradicsommal, újhagymával nagyon finom és laktató.
Nem érhető el leírás a fényképhez.

4 féle cukkini wrap

1) Hozzávalók:
2 db cukkini burgonyahámozóval hosszában felszeletelve jó vékonyra, 6 tojás, fél csésze cheddar sajt, 1/3 csésze bacon fockázva, fél csésze spenót csíkozva, fél csésze tej, só, bors.
A cukkinikat felszeleteljük burgonyahámozóval hosszában, hogy szép vékony csíkokat kapjunk. Muffinforma mélyedéseit olajjal kikenjük, a cukkiniszeletekkel kibéleljük.
A tojásokat beütjük egy tálba, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a kockázott bacont, a csíkozott spenót leveleket, tejet, sózzuk, borsozzuk. Habverővel jól összekeverjük. A muffinforma mélyedéseibe önjük a cukkinire. 200 fokra előmelegített sütőben 18 perc alatt készre sül. Hidegen, melegen, magában vagy salátával, köretnek mindenképpen nagyon finom.
2) Hozzávalók:
Fél csésze feta sajt, 6 tojás, fél csésze spenót csíkozva, 2/3 csésze gomba kockázva, fél csésze tej, só, bors.
A tojásokat elkeverjük a feta sajttal, a spenóttal, gombával, tejjel, sózzuk, borsozzuk és a cukkinivel bélelt muffinsütőben adagoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütjük. Szintén nagyon finom.
3) Hozzávalók:
6 tojás, fél csésze paradicsom kockázva, fél csésze tej, só, bors, mozzarella kockázva, bazsalikom aprítva.
A tojásokat felütjük és hozzákeverjük a paradicsomot, a tejet, sózzuk, borsozzuk. A cukkinivel bélelt muffinsütőbe adagoljuk a kockázott mozzarella sajtot. Ráöntjük a tojásos keveréket, megszórjuk bazsalikommal és 200 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütjük.
4) Hozzávalók:
1/3 csésze cukkini, 1/3 csésze paradicsom, 1/3 csésze gomba, zöldségek kockázva, 6 tojás, só, bors, fél csésze tej.
Jól összekeverjük a hozzávalókat, cukkinival bélelt muffin formába fetasajtot szórunk, ráöntjük a tojásos keveréket és 200 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütjük.
Nem érhető el leírás a fényképhez.

Keto palacsinta

Hozzávalók:
200 g mascarpone, 4 tk kókuszliszt vagy darált mandula, 6 tojás, édesítőszer ízlés szerint, csipet só, 1 tk sütőpor, ici-pici ásványvíz vagy tej.
Hozzávalókat összekeverni, kókuszzsírban kisütni. Minden palacsintát egy mokkáskanálnyi kókuszzsírban sütni. Töltelék lehet bármi, szépen tekerhető. Finom
Nem érhető el leírás a fényképhez.
süti beállítások módosítása