Ketogén életmód minimális szénhidráttal

Keto élet

Keto élet

Házi leveskocka

2019. november 13. - Zsikee

 Hozzávalók:

2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 csomag petrezselyemzöld, friss lestyán, 1 fej vöröshagyma, 4-5 fej fokhagyma, 1 db paprika, 0,5 fej zeller + zellerzöld, szerecsendió, só, bors, egy kevés olíva- vagy repceolaj. Ebből a mennyiségből nagyjából 60-70 leveskocka jön ki.

 

Pucold meg a zöldségeket, majd darabold fel. Dobd be a zö9ldségek eg részét a robotgépbe. Ne pakolj bele túl sokat, mert elég kemények a nyers zöldségek. Önts 2-3 evőkanálnyi olajat egy lábasba, öntsd bele a zöldségeket is, majd dinszteld meg a keveréket és fűszerezd. Sózhatod is, de ez nem kötelező. Ha túl száraznak érzed a keveréket, tehetsz hozzá egy kevés vizet vagy olajat, majd egy alapos átkeverés és hűtés után, porciózhatod is a jégkockatartóba.

Mehet is a fagyasztóba, annyi adagot érdemes elől hagyni, amit pár nap alatt felhasználsz.

60-70 kockára elég ez a mennyiség. Fél liter vízhez egy kockára van szükség.

 

Fitnesz brokkoli torta

A recept a testszervíz.hu oldalról van.
Hozzávalók:
1 db brokkoli, 250 ml natúr joghurt, 4 tojás, apróra vágott, pirított csirkemell vagy sonka, bors, só, reszelt sajt.
A brokkolit rózsáira szedjük és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután kivesszük a vízből és kisebb darabokra vágjuk.
Hozzáadjuk a joghurtot, a felvert tojást, az apróra vágott sonkát, sózzuk, borsozzuk és alaposan elkeverjük. A brokkolis masszát egy sütőpapírral kibélelt kör alakú sütőformába kanalazzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Ezután megszórjuk a reszelt sajttal és addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz a teteje.
A recept a testszervíz.hu oldalról van.

Keto kókuszgolyó

Hozzávalók:

20 g kókuszliszt, 50 g lenmagliszt, 15-20 g kakaópor, ízlés szerint édesítőszer, 20 g kókuszzsír vagy olvasztott vaj, 70 g víz, rumaroma.

Mindent pontosan kimérünk és összegyúrunk, ha nem áll össze, adunk még hozzá rumaromát :) Kókuszreszelékben megforgatjuk.

kokuszgolyo_keto.jpg

Tojásos nokedli karfiolból

Hozzávalók:

0.5 kg karfiol, só, 4 tojás, petrezselyem, újhagymazöld.

A karfiolt falatnyi darabokra vagdossuk vagy tördeljük. Lobogó, sós vízben megfőzzük puhára. Leszűrjük. Serpenyőben zsírt hevítünk, beletesszük a lecsepegtetett karfiolt. Jól átmelegítjük. A tojásokat egy tálkában villával felverjük jó habosra, sózzuk és a meleg karfiolra öntjük. Szilárdulásig kevergetjük. Petrezselyemmel és újhagyma zöld karikákkal tálaljuk.

 karfiolbol_tojasos_nokedli.jpg

Sajtos cukkini keksz

A recept a Testszervíz oldalról van

Hozzávalók a sajtos kekszhez:

  • közepes cukkini (45-50 dkg)
  • 2 tojás
  • 25 dkg mozzarella
  • 15 dkg cheddar sajt (lehet trappista is, vagy vegyesen)

Elkészítés:

A cukkinit lereszelem, besózom és hagyom állni, amíg jó sok levet ereszt. (akár egy napot is állhat besózva). Alaposan kinyomkodom a levét, majd hozzáreszelem a mozzarellát és jöhet hozzá a 2 tojás.

Összekeverem, ha kell, akkor még sózom. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom a keveréket maximum 1 cm vastagon és 180 fokon addig sütöm, amíg elkezd pirulni a teteje. Ekkor ráreszelem a cheddar sajtot és mehet vissza a sütőbe. Amikor kicsit megpirul a sajt a tetején már kész is!

Fogyaszthatjuk melegen, hidegen, magában, akár fokhagymás joghurtos mártogatóssal, vagy avokádókrémmel is. Mindenhogy nagyon finom!

Sajtos-cukkini keksz

Piskóta kókuszreszelékből

Hozzávalók:
4 tojás, 100 g kókuszreszelék, 7 g sütőpor, 1 ek folyékony édesítő.
A tojásokat szétválasztjuk, felverjük a fehérjét, majd a sárgáját az édesítővel. Miután felvertük a tojásokat, a fehérjét a sárgáját és a kókuszreszeléket összekeverjük óvatosan. Sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsiben 160 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 percig sütjük.
4 adag. 1 adag 242 kcal, 8,4 fehérje, 21,2 g zsír, 7,2 g ch.

Kinder Pingvin házilag ketósan

Hozzávalók:
1 adag piskóta a piskóta tekercsnél leírtak szerint:
6 tojás, 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor, fél tasak sütőpor, édesítőszer, icipici só. A tojásokat ketté választjuk, fehérjét habbá verjük a sóval, a sárgákat kihabosítjuk az édesítővel és hozzákeverjük a kakaót és a sütőport. Belekeverjük óvatosan a tojásfehérje habot. Nagy gáztepsibe öntjük sütőpapírra és elkenjük, hogy egyforma magas legen mindenhol. 160 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsül. Lehúzzuk a sütőpapírt és a papíron hagyjuk kihűlni.
Krém:
250 g mascarpone, 5 ek édesítőszer, 2 ek vanília aroma, csoki édesítőszerrel, magas kakaótartalmú legyen.
(4 db 7x9 cm-es Kinder Pingvin készíthető ebből a mennyiségű krémből és csokiból.
A mascarponét kikeverjük az édesítőszerrel és a vaníliával, majd habzsákba töltjük. A piskótát ketté vágjuk. Egyik lapot letesszük egy sütőlapra, a habzsákból rányomjuk a mascarponés krémet. Erre megy az olvasztott csoki. Ezután hűtőben pihentetjük, hogy megszilárduljon. Utána kerül rá még a krémből egy réteg, végül még egy adag piskóta. Megint hűtőben pihentetjük kb. 1 órán át. Felszeleteljük a piskótát kb. 5 x 7 cm-esre és egyenként bevonjuk olvasztott csokival minden oldalukat. Hűtőben rádermesztjük a csokit és megesszük

New York sajttorta ketósan

Hozzávalók:
Az alsó réteghez: 100 g mandulaliszt, 40 g olvasztott vaj, 1 tojás, csipet só, vanília aroma, édesítőszer.
Krémhez: 500 g mascarpone, 2 tojás, vanília aroma, fél citrom leve, édesítő.
Egy kapcsos 18 cm-es tortaformát használtam. Az alsó réteghez:
100g mandulalisztet, 40g olvasztott vajjal, 1 nagy tojással, csipet sóval, vanília aromával és ízlés szerinti édesítővel jól elkevertem. Egy viszonylag ragacsos cucc lesz belőle, amit a kivajazott, alul sütőpapírral bélelt forma aljába nyomkodtam és 170 fokon 15 percig sütöttem. Majd hagytam teljesen kihűlni.
A krém: 500g mascarpone, 2 nagy tojás, vanília aroma, fél citrom leve és édesítő jól elkeverve. A kihűlt alapra öntöm majd 160 fokos sütőben 15 percig sütöm, majd a hőfokot lejjebb veszem 130 fokra és 50 percig sütöm. Utána a sütő ajtaját kitámasztom, lekapcsolom és hagyom teljesen kihűlni (kb 2 órát még), majd ha egy estét hűtőben tárolom ☺️ (sütés közben állandóan figyeltem, nehogy elkezdjen égni, hirtelen barnulni, bár 130 foknál nem történhet elvileg nagy baj.)Nem kell megijedni, ha a sütő kikapcsolásakor a belseje még kicsit remegős, ahogy lassan kihűl, meg fog szilárdulni.
Nem érhető el leírás a fényképhez.

Mikrós torta

Hozzávalók:
3 tojás, 1 ek olaj, 6 ek mandulaliszt vagy kókuszliszt, 6 ek tejszín, 1-2 ek édesítő, 1 sütőpor, pici só, citromhéj, citromlé.
Hagyományos módon csináljuk meg a piskótát és kivajazott mikrózható formába tesszük. Szép magas tálba is lehet vagy salátás tálba. 2-3 felé vágjuk és töltjük a krémmel.
Túrós – tejszínes krém egy kis fahéjjal és citromlével, édesítővel vagy
Kakaóporos – tejszínes krém édesítővel vagy
Joghurtos – mákos – citromos krém édesítővel vagy
Diós – tejszínes krém édesítővel, fahéjjal. Stb.

 

 

Mustár házilag

Hozzávalók: (30 dkg mustárhoz)
10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6 %-os), 1 dl víz, 1 tk őrölt fehér bors, 2 tk őrölt koriander, 1 tk őrölt római kömény, 1 tk édesítőszer, 1 mk só.
Őröljük meg kávédarálón a mustármagot. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe. Másnap adjuk hozzá a fűszereket és a vizet, majd keverjük össze alaposan. Lefedve hagyjuk a hűtőben pihenni néhány napot, amíg összeérnek az ízek.
Praktikák: Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az elvárt sűrűség beállításához. (a hozzáadott vízzel szabályozhatjuk a sűrűséget).
Ha valaki sárgásabb mustárt szeretne, adjon a fűszerekhez fél tk kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel / cayenne borssal is vagy bármely fűszerrel.
Akár 2 hónapig is eltartható ezzel a recepttel a hűtőben.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
süti beállítások módosítása